De vier sleutelrollen die het succes van jouw strategie-executie bepalen

Publicatiedatum:
24.4.2025
Categorie
Strategie-executie
Auteur(s)
No items found.

Zonder de juiste mensen faalt zelfs het beste strategieplan. Ontdek de vier sleutelrollen die het verschil maken bij strategie-executie.Bij succesvolle strategie-executie trajecten draait het niet alleen om een scherp plan, maar ook om de context en vooral om de mensen die een sleutelrol spelen in het traject. Wie zijn deze bepalende mensen en wat is hun rol in het proces? In dit artikel delen Paul van Bekkum, medeoprichter van Summiteers, en Thijs Venneman, managementconsultant, hun inzichten over de vier sleutelrollen die het verschil maken bij strategie-executie.

Waarom elke rol telt in strategie-executie

Het creëren en implementeren van een strategie is teamwerk. “Als je als organisatie met je strategie aan de slag gaat, is er vaak een kernteam dat de strategie ontwikkelt, en een groep die  hierbij wordt betrokken, al dan niet intensief,” vertelt Paul. “Het is daarom essentieel dat de direct betrokkenen hun rol goed invullen. We zien in succesvolle trajecten steeds dezelfde vier sleutelrollen terugkomen. Elk met hun eigen verantwoordelijkheden, uitdagingen en valkuilen. Door deze rollen te herkennen en hier goed invulling aan te geven, leg je een stevige basis voor het slagen van je strategie.”

De vier sleutelrollen in strategie-executie

1.         Opdrachtgever: De beslissers met mandaat om knopen door te hakken en middelen beschikbaar te stellen. Vaak directieleden of bestuurders die de koers uitzetten.

2.         De inhoudelijke expert: De specialisten die zowel inhoudelijke kennis als inzicht in de organisatiecontext brengen. Ze kennen de organisatie, de mensen én de materie.

3.         Regievoerder: Degene die het gehele traject coördineert en verantwoordelijk is het voor de aanpak. Interne of externe professionals die sturen op samenwerking en afstemming.

4.         Het middenmanagement: De verbinders tussen het hogere management en de werkvloer die zowel bijdragen aan de strategie als deze met hun teams uitvoeren en implementeren.

Samenspel als succesfactor

“Wat we steeds zien is dat het samenspel tussen deze rollen doorslaggevend is,” legt Thijs uit. “Je hebt alle vier nodig om van strategie definitie naar succesvolle implementatie te komen. Zodra één rol ontbreekt of niet goed functioneert, loopt het traject direct stroef.”

Dit gebeurt vaak als er weinig tijd is om vanaf het begin iedereen te betrekken. “In sommige situaties wordt een strategie met grote haast ontwikkeld door alleen topmanagement,” vertelt Paul. “Dan is het een flinke uitdaging om achteraf alsnog draagvlak te creëren, weten we uit ervaring. We noemen dat strategievorming in 'splendid isolation'. Natuurlijk kun je met gerichte sessies alsnog van onvrede naar enthousiasme komen, maar het is vele malen efficiënter als je vanaf het allereerste begin alle vier de sleutelrollen hun plaats geeft in het proces.”

De kracht zit in bewustwording: weten welke rol je vervult en wat daarbij komt kijken. “Iedereen kent de frustratie van strategische plannen die ergens in een la verdwijnen,” zegt Paul. “Door bewust aandacht te besteden aan deze rollen en hun interactie, zorg je dat de strategie daadwerkelijk gaat leven in de organisatie.”

Hoe maak je deze rollen succesvol?

In de komende weken publiceren we voor elk van deze sleutelrollen een apart artikel waarin we dieper ingaan op:

·       Wat de rol precies inhoudt

·       Waar deze rol het verschil maakt

·       Praktische tips en aandachtspunten

·       Hoe je omgaat met typische uitdagingen

We beginnen binnenkort met de rol van de opdrachtgever – de beslisser die kaders stelt en richting geeft.

In welke rol herken jij jezelf?

Ben je betrokken bij strategie-executie in jouw organisatie? In welke rol herken jij jezelf? En welke uitdagingen kom je daarbij tegen?

Hulp nodig bij strategie en uitvoering?

Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een – vaag – idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren

Lees meer

No items found.