Feedforward: waarom terugblikken als je ook vooruit kunt kijken?

Publicatiedatum:
22.9.2021
Categorie
Persoonlijke ontwikkeling
Auteur(s)
Luc Beurskens

Feedback geven is een van de meest gebruikte manieren om een ander te helpen in haar of zijn persoonlijke ontwikkeling. Bij Summiteers doen ze dat net even anders – adviseur Luc Beurskens legt uit hoe.


Wanneer we met onze persoonlijke ontwikkeling aan de slag gaan, focussen we vaak op het verleden: ‘Even een feedbackgesprek doen.’ We blikken (vaak obligaat – omdat het van HR moet) terug om te identificeren wat we niet deden en waar we dingen beter hadden kunnen doen.

Er gebeuren dan vaak twee dingen: (1) We staan niet stil bij ‘hoe het dan beter kan’, terwijl dat juist hetgeen is waar je concreet mee aan de slag kunt. (2) De ontvanger van de feedback zit zo ‘in de verdediging’ dat eventuele suggesties over hoe het beter zou kunnen niet meer gehoord worden.

Niet effectief dus. Kan dat anders? Binnen Summiteers weten we dat dat kan. Dat is waarom wij veelvuldig gebruikmaken van feedforward. Feedforward kun je zien als het opgewekte broertje van feedback. Beide gaan over het bespreken van gedrag, maar waar feedback naar het verleden kijkt en weinig ‘actionable’ is, is feedforward toekomstgericht en direct inzetbaar.

Feedforward in 6 stappen

Feedforward geeft je opties voor gedrag die je kunt inzetten om in de toekomst succesvoller te zijn. Je kiest een ontwikkeldoel en geeft elkaar concrete en bij voorkeur kleine (gedrags)suggesties waar je direct mee aan de slag kunt.

Het is gericht op nog beter worden, dus we staan ervoor open. Waar mensen vaak kritisch zijn ten opzichte van feedback (‘Ik heb toch succes?’) zien we dat mensen vrijwel altijd open staan voor tips om nog succesvoller te worden.

Feedforward, hoe werkt dat dan?

Bespreken van het leerdoel

Bedenk welk gedrag je graag wil vertonen of juist afleren. Formuleer hier een leerdoel op en deel dit met je gesprekspartner om het samen aan te scherpen. Tip: maak het leerdoel niet te groots, liever concreet en klein. Wel: in een vergadering wil ik graag beter leren om stiltes toe te passen. Niet: ik wil een betere manager worden.

Het geven van suggesties

Gek genoeg kan echt iedereen je suggesties geven. Dus ook mensen die jou helemaal niet of slechts een beetje kennen. Vertel je leerdoel en vraag je gesprekspartner om concrete suggesties, van heel breed naar heel specifiek, alles is welkom! Tip voor de gever: ga voor volume! Hoe meer, hoe beter. De ontvanger kan kiezen welke die uiteindelijk gaat toepassen.

Ontvangen van suggesties

Leg deze suggesties nauwkeurig vast. Bedank voor het geven van de suggesties en onthoud je van een oordelende reactie (positief of negatief). Tip: luister vooral heel goed en stel enkel vragen ter verduidelijking, ook ‘dat is een goede tip’ is een oordeel.

Maak het wederkerig – draai de rollen om

Vraag je gesprekspartner of zij/hij ook een leerdoel heeft waarop jij suggesties zou kunnen geven. Indien ja, draai de rollen dan eens om. Tip: het helpt uiteraard als je gesprekspartner voor het gesprek weet dat je deze vraag gaat stellen.

Selecteren van suggesties en communiceren naar je omgeving

Selecteer na de gesprekken de suggesties die bij jou passen, waar je de komende tijd graag mee aan de slag gaat. Zet vervolgens je leerdoel en die suggesties in een e-mail en stuur die naar de mensen waar je veel mee samenwerkt. Tip: committeer jezelf in die e-mail. Dit gedrag wil ik de komende tijd laten zien en spreek me aan als je me het ziet doen of juist als ik het niet doe.

Opvolgen

Ga frequent het gesprek hierover aan met je omgeving en blijf jezelf confronteren met de suggesties die je hebt geselecteerd. Tip: dit vraagt discipline. Kondig richting je omgeving aan dat je met hen in gesprek wil hierover, vraag om hulp en plan het meteen in (stok achter de deur).

Wanneer je met feedforward aan de slag gaat is het belangrijk om je suggesties zo te formuleren dat het de ontvanger motiveert om hiermee aan de slag te gaan. Inspireer de ontvanger! Denk bijvoorbeeld eens na over mensen die jij kent die het leerdoel juist heel goed beheersen. Wat doen die precies? Vertel een verhaal en maak het beeldend.

Wil jij jezelf ontwikkelen en nog succesvoller worden op bepaalde onderwerpen? Het beste moment om te starten is nu! Vraag jezelf af waar je graag beter in wilt worden. Praat daar met je omgeving over. Concretiseer dit in een duidelijk leerdoel waar je feedforward op wilt ontvangen en vraag mensen in jouw omgeving om hier met jou mee aan de slag te gaan!

Lees meer

No items found.