Het belang van belangen. Een gids voor betere samenwerking

Publicatiedatum:
18.9.2023
Categorie
Persoonlijke ontwikkeling
Auteur(s)
Dolf L'Ortye

In organisaties, en zeker in de in grotere, draait het vaak om belangen. We hebben allemaal belangen, soms duidelijk zichtbaar, soms wat meer verscholen, soms ben je je er helemaal niet bewust van, maar ze zijn er. Ze vormen je ‘agenda’ – je doel. Deze belangen kunnen leiden tot frustratie en misverstanden, dat zal iedereen herkennen. Het begrijpen van elkaars (en je eigen) belangen is dan ook de sleutel tot een soepelere samenwerking. In deze blog gaat Dolf L'Ortye, een van de oprichters van Summiteers, dieper in op het belang van belangen.

Van frustratie naar gemeenschappelijke grond

Elke interactie tussen mensen, of het nu in een zakelijke of persoonlijke context is, heeft te maken met belangen. Dat kan zorgen voor frustraties en onbegrip. Als consultant – maar ook voor wie dat niet is – is het erg krachtig om de belangen van de verschillende spelers scherp te krijgen. Het geeft een goede indicatie van wat je kunt verwachten in bijvoorbeeld een vergadering of workshop. Het is nuttig om elkaars perspectieven te begrijpen. Zo kun je wellicht een gemeenschappelijke grond vinden. Maar soms lukt dat simpelweg niet. De belangen zijn dan tegengesteld. Dat is niet erg, als het maar expliciet is. Het kweken van begrip voor het feit dat een ander ook rationeel handelt, zonder kwade intenties – de ander heeft simpelweg een tegengesteld belang –, vermindert frustraties en verbetert de samenwerking.

Onbedoelde 'collateral damage'

De frustratie die we voelen bij het handelen van anderen is vrijwel altijd onbedoelde 'collateral damage'. Dat heeft vaak te maken met belangen die niet expliciet zijn. Mensen handelen meestal niet met opzet om anderen dwars te zitten, maar vanuit een bepaald belang, ook al maken ze dat niet altijd expliciet. Vraag jezelf eens af: ben jij zelf wel expliciet over je belang(en) geweest?

Zet je eigen belang opzij

In een eerdere blog schreef Simone over een aantal gedragsmethodieken. Een daarvan is bewust leiderschap ofwel conscious leadership. Bij deze methodiek is een belangrijke vraag: Hoe zou ik handelen in deze situatie als ik geen belang had? Dit is een krachtige vraag die je in staat stelt om de opsmuk en je ego aan de kant te zetten en te focussen op wat echt het beste is voor alle betrokkenen. Een praktisch voorbeeld. Als ik met een opdrachtgever praat, kan ik handelen vanuit eigenbelang. Dan stel ik mezelf de vraag: Hoeveel tijd heb ik om de opdrachtgever te helpen? Als ik mijn eigenbelang laat varen, stel ik een heel andere vraag: Wat is het beste voor de opdrachtgever? Daarna ga ik pas nadenken of we voldoende tijd hebben en wie de meest geschikte persoon voor deze opdrachtgever is.

Oefening

Pak simpelweg eens een willekeurige vergadering die je vandaag hebt. Neem even een paar minuten en schrijf voor jezelf op: wat zijn mijn belangen in die vergadering? En verplaats je dan eens in de andere deelnemers en speculeer eens over wat hun belangen zouden kunnen zijn.

Mogelijke belangen van jezelf

·       Je project een stap verder helpen door een bepaald besluit te krijgen.

·       Informatie boven tafel krijgen om iets beter te begrijpen.

·       Lol maken.

·       Zichtbaar zijn voor iemand die ook aan tafel zit.

·       Aangeven dat je hulp nodig hebt (en daar een toezegging op krijgen).

·       Et cetera...

Doe ook een gooi naar de belangen die de anderen mogelijk hebben. Je zult zien dat dat een hele nuttige oefening is. Je kijkt vanuit het perspectief van de ander, een bredere blik. Leg die nou eens op je eigen belangen. Mogelijk zie je de tegenstelling al. Dat kun je vervolgens gaan toetsen.

Het belang van de ander begrijpen

Hoe krijg je nu het belang van de ander scherp? Soms hebben ze het gewoon zelf helemaal niet zo scherp. Denk bijvoorbeeld aan aannames over wat een leidinggevende aan gedrag verwacht in een vergadering. Begin eens met er gewoon naar vragen. Mensen laten niet altijd direct het achterste van hun tong zien, maar als je er niet naar vraagt, kom je er zeker nooit achter. Vaak voel je al aan waar het belang ligt. Verken dat dan. In een zakelijke context is het volkomen acceptabel om hierover te praten. In ons werk doen we dit regelmatig. Als we vermoeden dat er iemand aan tafel zit met een ander belang dan het onze, benoemen we dat gevoel en proberen we er dieper op in te gaan.

Tegengestelde belangen of toch niet?

Negen van de tien keer zijn belangen veel meer verenigbaar dan we in eerste instantie denken. Als mens zijn we geneigd onze kaarten op de borst te houden als we denken dat de ander een tegengesteld belang heeft. Er is geen vertrouwen. Maar dan voelt de ander dat er iets niet klopt en dat zorgt alleen maar voor mislukkingen en frustraties. De kans is dan zelfs groot dat je initiële aanname bewaarheid wordt. De ander voelt eveneens geen vertrouwen. Als we met een open houding de situatie benaderen en onze belangen helder maken, is de kans op succes aanzienlijk groter. Durf kwetsbaar te zijn over je belangen.

Hulp nodig bij strategie en uitvoering?

Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een – vaag – idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Kan jij nu al onze hulp gebruiken of wil je eens koffie drinken over een vraagstuk? Neem contact met ons op.

Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Lees meer

No items found.