Paul: ‘Ik vind het nog iedere dag bijzonder dat ik mensen mag helpen met het realiseren van doelen die voor hen belangrijk zijn’

Publicatiedatum:
18.3.2024
Categorie
Over Summiteers
Auteur(s)
Paul van Bekkum

In deze blog vertelt Paul van Bekkum, mede-oprichter van Summiteers, waarom hij elke ochtend weer enthousiast zijn bed uitspringt om opdrachtgevers te helpen met het realiseren van hun strategische vraagstukken.

Complexiteit

Strategische vraagstukken kennen altijd stevige inhoudelijke complexiteit én een groep mensen (met hun eigen dromen, belangen en ambities) die elkaar nodig hebben om een doel te bereiken. Die combinatie is altijd een uitdaging maar dat is precies wat ik mateloos interessant vind.

De ontwikkeling van een strategie wordt nog (te) vaak aangevlogen als een ‘papieren oefening’. En zoals het cliché luidt: papier is geduldig. Op papier kan alles, en met de juiste aannames lijkt het al snel een goed verhaal. Alleen daar heb je niks aan als de groep mensen die de strategie moet gaan realiseren, er niet mee uit de voeten kan. Die inhoudelijke puzzel die strategie soms kan zijn, die moet je begrijpelijk maken (en het liefst samen!). In die zin sluit ik me helemaal aan bij wat medeoprichter Dolf zegt in zijn blog. Je begint met een verzameling puzzelstukjes en pas als je daar structuur in weet aan te brengen, snappen mensen wat er van hen verwacht wordt en kunnen aan de slag. Iets in praktijk zien ontstaan, wat begon als een idee/plan op papier, dat vind ik vet.

Een voorbeeld hiervan is een recente opdracht waarbij we een nieuwe topstructuur ontwierpen voor een opdrachtgever, zodat zij konden starten met het werven van de juiste bestuurders gegeven de beoogde nieuwe strategie en organisatie inrichting. Een paar maanden later waren deze nieuwe collega’s geworven en aan boord en hebben we hen begeleid bij de detaillering van hun eigen afdelingen. Dat je zo stapsgewijs iets in de praktijk ziet ontstaan, dat is voor mij de executie van een strategie.

Mensen helpen

Dit vak draait voor mij uiteindelijk om het helpen van mensen. Dat is wat mij drijft en waar ik mijn bed voor uitkom. Het maakt mij niet uit of het dan gaat om een directieteam dat op zoek is naar een nieuwe corporate strategie, een teamlead die een stap wil maken met zijn/haar team of een individu dat worstelt met een complex vraagstuk of zijn/haar volgende stap. Als het voor de persoon waarvoor we werken maar belangrijk en relevant is. Samen met iemand mogen werken aan wat voor hem/haar belangrijk is en topprioriteit heeft, dat blijf ik bijzonder vinden.  

Zo werden we laatst gebeld door een opdrachtgever. Ze waren zelf al met een klein team begonnen met het herformuleren van hun strategie. Na twee of drie weken beseften ze echter dat ze onvoldoende snelheid maakten en ze vroegen ons om hulp. Wat ik echt waardeerde, was dat ze heel duidelijk waren over de rolverdeling tussen wat zij zelf wilden doen en waar ze ons voor nodig hadden. Ze verwachtten van ons vooral dat we als katalysator optreden voor hun interne team. Samen zoiets oppakken, dat is precies zoals wij het altijd voor ogen hebben.

Beter begrip

Uiteindelijk blijft het ook tof om via dit vak een kijkje te krijgen in diverse keukens. Hoe werkt een bank, een verzekeraar, een mediabedrijf, een retailer? Wat doet een toezichthouder? Hoe is de dynamiek in onze zorgsector? Ik vind het leuk om iedere keer weer de dynamiek van een nieuwe organisatie en de keten waarin die opereert te doorgronden. De parellellen en verschillen te zien en uiteindelijk natuurlijk om bij te dragen aan de veranderingen die spelen. Ook al is het bescheiden, ik heb toch het idee dat ik daardoor de complexe wereld waarin we leven iedere keer een klein beetje beter leer begrijpen. En dat we er met onze opdrachten een positieve bijdrage aan leveren!

Altijd urgent

Als ik per se iets moet noemen dat ik minder leuk vind, dan is het de urgentie. De vraag is vaak: ‘Kun je ons helpen? We zijn intern al begonnen, maar we lopen vast, dus er is geen tijd te verliezen.’ Het feit dat het altijd urgent is en dat we altijd nu moeten beginnen, maakt het soms uitdagend. Het is nooit zo dat je de ene opdracht netjes afrondt en dan twee dagen hebt om op adem te komen voordat de volgende begint. Het einde van de ene opdracht overlapt in de praktijk altijd met het begin van de andere. Aan de andere kant, die urgentie hangt ook weer samen met het feit dat we altijd dingen doen die relevant zijn. Dus stiekem vind ik die druk juist wel leuk, alleen het bemensen van die klussen met respect voor de work-life balance van alle collega’s, dát is soms een worsteling.

Hulp nodig bij strategie en uitvoering?

Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een – vaag – idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op.

Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Lees meer

No items found.