Triodos Bank: Samen bouwen aan een gedragscode die blijft hangen

Wat maakt een gedragscode effectief? Voor Triodos Bank draait het niet om regels op papier, maar om het creëren van een blijvende cultuur waarin ethisch gedrag de norm is. In 2023 ontwikkelde de bank een nieuwe gedragscode met een ambitieuze missie: ethisch handelen binnen alle lagen van de organisatie versterken, in alle vijf de landen waar de bank actief is. Maar hoe implementeer je zoiets op een manier die niet alleen duurzaam is, maar ook mensen inspireert en verbindt? In dit artikel delen Ike Lieshout en Wibout de Klijne (Triodos Bank) en Simone Halink (Summiteers) hoe zij samen een vernieuwende aanpak bedachten waarin eigenaarschap, creativiteit en samenwerking centraal stonden.
Bijdragen aan een duurzame cultuur
Triodos Bank is een internationale bank die zich richt op duurzaam en ethisch bankieren. De bank heeft een duidelijke missie: bijdragen aan een positieve sociale, ecologische en culturele verandering. Maar hoe zorg je ervoor dat de bank ook een voorloper is in ethisch gedrag? In 2023 zette de bank een belangrijke stap met de ontwikkeling van een nieuwe gedragscode. Deze richt zich op ethisch handelen door de eigen medewerkers en een sterke organisatiecultuur. Na goedkeuring door de Executive Board begon in 2024 de implementatie, met als doel een doorlopende dialoog over ethisch gedrag te stimuleren en eigenaarschap binnen de organisatie te versterken.
De uitdaging: implementeren met minimale middelen
Triodos opereert in vijf landen en wilde de gedragscode overal op een uniforme manier tot leven brengen met oog voor verschillen in cultuur en taal. Ike Lieshout is Compliance Officer bij Triodos Bank Nederland en projectleider van dit specifieke project. Ike: “We wilden een creatieve aanpak, waarmee we op een aansprekende manier en met beperkte middelen een optimaal resultaat konden bereiken.”De bank vroeg Summiteers mee te denken over een passende aanpak. “Op basis van een scherpe doelstelling en afbakening haakten we de code aan bij een breed scala lopende initiatieven om te versterken wat er al was. Daarnaast ontwikkelden we nieuwe initiatieven rond urgente thema’s uit de code die niet werden gedekt door het bestaande.” Triodos nam de uitvoering in eigen hand. Ike betrok binnen de organisatie een rijke groep ambassadeurs met wie ze de ideeën daadwerkelijk realiseerde.
Een oplossing met eigenaarschap als uitgangspunt
Wibout de Klijne, Compliance Director bij Triodos Bank, licht toe: “Het uitgangspunt was duidelijk: alles wat we zelf konden doen, deden we zelf. Handjes lenen we niet, kennis wel. Zelf dingen oppakken terwijl je de expertise niet hebt, is natuurlijk riskant. Maar iemand anders laten doen wat je zelf kan, is ook een grote valkuil. Daar wilden we heel scherp op blijven sturen. En ja, als we het project volledig hadden uitbesteed, was het ongetwijfeld sneller gegaan, maar minder goed blijven hangen.” Zaak dus om een partner te vinden die dit begreep.
Wibout vervolgt: “Ik had eerder met Summiteers gewerkt, en dat beviel ontzettend goed. Ze begrijpen precies wat je nodig hebt. Ze ondersteunen zonder te overheersen, zodat het leerelement blijft en resultaten beter beklijven. Daarnaast komen ze met vernieuwende ideeën en denken ze graag buiten de gebaande paden. Slimme mensen, die werken vanuit een fijne energie en kwaliteit leveren; dat maakt Summiteers voor ons de ideale partner.”
Light-touch coaching
Summiteers bood light-touch coaching en hielp met structureren, stakeholdermanagement en strategische ondersteuning. Ike: “Simone speelde een coachende rol en hielp me scherp te blijven op projectmanagement en communicatie. Het hands-on werk deden we zelf, zoals het runnen van meetings, het maken van slidedecks en het maken van producten. Dit deden we samen met de werkgroep en de stuurgroep.”
Bottom-up aanpak
Simone Halink, management consultant bij Summiteers: “Als je het hebt over tempo, vraag ik me af of wij het zoveel sneller hadden kunnen doen. De kracht vanuit Triodos zat juist in de manier waarop Ike dit oppakte. Ze kent de organisatie door en door en wist – waar nodig – de juiste nieuwe lijntjes te leggen. Wat ik echt de kracht van dit project vind, is de bottom-up aanpak. Samen met een werkgroep en een groep van ambassadeurs binnen de organisatie is het denkwerk gedaan én de uitvoering verzorgd. Dat is iets wat Ike sneller en doortastender kan dan wij als externe partij hadden gekund.”
Succesfactoren: samenwerking en creativiteit
Een belangrijk onderdeel van het project was het verbinden van bestaande initiatieven. “Bij Triodos zijn al tientallen projecten rond cultuur en gedrag. We hebben erop ingezet dat deze projecten elkaar versterken. We hebben actief de samenwerking opgezocht met bestaande programma’s, zoals onboarding, Equity Diversity & Inclusion initiatieven en HR-processen. Dit heeft enorm geholpen om alles goed te laten landen in de organisatie,” zegt Ike. Ook benadrukt ze het belang van betrokkenheid vanuit verschillende landen. “Zo hebben we niet alleen creativiteit gestimuleerd, maar tegelijkertijd lokale relevantie geborgd.”
Resultaten
Wibout: “Ik denk dat we een hele mooie implementatie hebben neergezet. We zijn nog niet helemaal klaar, maar er staat al een heel waardevol resultaat.”
“Voor mij persoonlijk heeft het ook enorm veel gebracht,” vult Ike aan. Die coaching van Simone heeft niet alleen inhoudelijk op het project geholpen, maar misschien nog wel meer bij mijn persoonlijke ontwikkeling. Denk aan vaardigheden zoals projectmanagement, communicatie, stakeholdermanagement en het bewaken van tijdslijnen. Het was heel waardevol om een externe expert te hebben die daar steeds kritisch naar keek. Ze was tegelijkertijd coach en een soort stok achter de deur. Ze stelde vaak vragen als: ‘Is dit haalbaar? Weet je zeker dat je de juiste mensen hebt gesproken? Hebben we alles afgetikt?’ Dat maakte het project niet alleen sterker, maar gaf mij ook veel nieuwe inzichten en skills.”
“Wat ook heel helpend is, is een frisse blik van buiten”, vervolgt Ike. “Dat doet je als organisatie goed, zeker wanneer het over onderwerpen als cultuur en narratief gaat. Het dwingt je om uit te leggen hoe je ergens naar kijkt, en dat helpt je om het zelf ook beter te begrijpen.”
Verfrissend en leerzaam
“Die ervaring deel ik,” zegt Simone. “Wat ik me goed herinner, is dat we samen een plan van aanpak maakten en dat jullie aangaven: ‘Wij willen het zelf uitvoeren en jullie in een coachende rol.’ Ik vond dat verfrissend en het is erg leerzaam om zo expliciet die rol te pakken.
De punten die Wibout noemt, zoals kennis die blijft en medewerkers sterker maken in hun rol, passen perfect bij onze aanpak. Het dwingt je om na te denken: hoe krijg je dit zo goed mogelijk gedaan met zo min mogelijk inspanning? Vaak doe je het werk zelf, waardoor je minder stil staat bij de diepere lagen. In een coachende rol moet je continu nadenken: wat is écht helpend? En je moet jezelf afvragen: moet ik dit doen? Nee? Dan laat je het los.
Sommige dingen zijn anders gegaan dan hoe wij het zelf zouden hebben gedaan, maar het leidde tot prachtige resultaten. Een mooi voorbeeld zijn de dilemma-kaarten die zijn gemaakt door een Triodos-medewerker. Die kaarten zijn creatief en mooi, en kregen veel draagvlak en betrokkenheid binnen de organisatie. Dat succes is echt te danken aan hoe Ike dit heeft aangepakt, met haar vermogen om mensen mee te krijgen en te inspireren met haar creativiteit.”
Impact: een blijvende verandering
De aanpak heeft niet alleen geleid tot praktische resultaten, zoals e-learnings en werkvormen, maar ook tot interne verbindingen. Ike: “Het project heeft silo’s doorbroken. Mensen die eerder langs elkaar heen werkten, weten elkaar nu beter te vinden. Dat is onmisbaar als je wilt bouwen aan een duurzame cultuur.”
Tips voor anderen: behoud eigenaarschap en focus op wat telt
Voor organisaties die overwegen om een gedragscode te implementeren, heeft Wibout een duidelijke boodschap: "Zorg dat je hulp inzet waar het nodig is, maar behoud eigenaarschap binnen je organisatie. Het gaat niet alleen om het resultaat, maar ook om het proces en wat je onderweg leert.”
Zowel Triodos als Summiteers kijken terug op een succesvolle samenwerking die de gedragscode tot leven bracht en tegelijkertijd voor alle partijen interessante inzichten en mogelijk nieuwe werkwijzen opleverde voor toekomstige projecten.
Hulp nodig bij strategie en uitvoering?
Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een – vaag – idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Strategie-executie noemen we dat. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op.
Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.